Каква е разликата между обикновените и спортните чорапи?

sportni-chorapi

Когато става въпрос за спортуване, много хора обръщат специално внимание на обувките и облеклото си, но за чорапите не се замислят много. В крайна сметка това са просто чорапи, нали? Всъщност не само обувките, но и чорапите играят важна роля за комфорта, особено когато става въпрос за физическа активност като бягане, спортуване или упражнения.

Все още не сте сигурни дали спортните чорапи са най-добрият избор? В тази статия ние, от Belioonline.bg, ще направим кратко сравнение между спортни и обикновени чорапи.

Какво трябва да знаете за материалите?

Спортните чорапи, обикновено са изработени от специализирани материали, предназначени да отвеждат влагата от краката. Те често съдържат смес от синтетични влакна като полиестер и найлон, които осигуряват отлично управление на влагата.

Имат ергономичен дизайн и са създадени с мисълта за комфорта на крака. Затова използваните тъкани са такива, които не се хлъзгат, не претъркват крака и не предразполагат неговото изпотяване. Могат да включват допълнително омекотяване и опора на свода за по-голям комфорт по време на физическа активност.

От друга страна, стандартните модели се правят от материали като памук, вълна, смес от двете, бамбук и други. Всички тези тъкани са удобни за ежедневно носене. От друга страна, те са склонни да абсорбират влагата, което ги прави по-малко подходящи за спорт и тренировки.

Тъй като стандартните чорапи не са предназначени за трениране, те нямат свойствата да отвеждат влагата. Това означава, че тя попива в тъканта и остава краката потни. А, когато извършвате интензивни упражнения, това може да създаде голям дискомфорт.

Защо трябва материята да е дишаща?

Това е решаващ фактор при спортните чорапи. Специализираните тъкани насърчават въздушния поток, поддържайки краката Ви сухи, дори при интензивни дейности. Това е голямо предимство, защото в дългосрочен план предотвратява образуването на гъбички, дискомфорт и контузии по краката.

Стандартните материи като памук, макар и удобни, не могат да предложат същото. Както вече казахме, те са склонни да попиват влагата и да оставят краката потни.

Чорапи за туризъм

Каква опора осигуряват?

Както вече споменахме, спортните модели са проектирани конкретно за извършване на определени спортни дейности – упражнения, бягане и други. Тяхната цел е не само да осигурят нужната опора на крака, за да не се контузите, но и допълнително да омекотят определени зони. Често имат подплата около петата и на стъпалото, което помага за абсорбиране силата при удар и намалява риска от образуване на мехури и претъркване на кожата.

Някои от по-висококачествените модели дори имат и специална опора на свода, която подобрява стабилността и намаляваопората на краката.

При нормалните чорапи не се набляга на определени зони. Те имат еднаква дебелина навсякъде, което предлага минимално омекотяване и опора. Въпреки че са подходящи за ежедневно носене и са идеални за обикновени обувки, те не са подходящи за спорт. Причината е, че не могат да отговорят на завишените изисквания за защита и комфорт по време на интензивни тренировки.

Каква е разликата в издръжливостта?

Спортните чорапи не са създадени за една тренировка, а да издържат на износването, свързано със спорта и тренировките. Те често са подсилени в зони с голямо напрежение, за да предотвратят преждевременно износване и скъсването им. Тази издръжливост гарантира, че могат да издържат на тежките атлетични дейности.

Стандартните модели са предвидени за ежедневно носене, което не включва тежки или интензивни физически упражнения. Тук става въпрос за стандартни дейности като разхождане и други. Затова, ако ги използвате за спорт, обикновените ще се износят по-бързо,ще се протрият и ще се скъсат. Причината е, че материалите, от които са направени, не могат да издържат на големите натоварвания и търкането на крака в стелката на обувката.

Как да изберете спортни чорапи според това, какво тренирате?

Изборът на подходящ модел не зависи само от Вашите предпочитания, а и от дейностите, които извършвате. За Ваше удобство ще Ви споделим подходящите чорапи за най-любимите спортни активности на дамите. Не забравяйте – комфортът и безопасността са най-важни, особено по време на тренировка!

Бягане.

Едно от най-честите оплаквания по време на бягане е, че чорапите се плъзгат по краката в обувките. Затова чорапите за бягане са неплъзгащи се и прилягат перфектно по крака.

Бягането се характеризира с много изпотяване и търкане на стъпалото в стелката на обувката. Най-добрите чорапи за бягане са тези, които са предназначени да поддържат краката Ви сухи, да осигуряват допълнителна опора и да предотвратяват появата на мехури.

Експертите препоръчват да изберете модел от синтетични материали, тъй като те са склонни да отвеждат влагата от краката Ви по-добре. Двуслойните чорапи, направени с допълнителна подплата в областта на петата и пръстите. Те ще помогнат за абсорбиране на удара и ще предотвратят появата на мехури, като намалят триенето.

Как да изберете подходящи чорапи за бягане?

Вдигане на тежести.

Експертите препоръчват носенето на чорапи с височина до прасеца или средата на прасеца по време на тренировка за вдигане на тежести. Причината е, че могат да помогнат за предотвратяване на ожулвания и порязвания от щанги или други части от оборудването.

Много спортисти си мислят, че подплатените чорапи могат да помогнат за подобряване на комфорта, но в случая те не са най-добрият вариант. При много повдигания и клекове, трябва наистина да усетите краката си на пода, за да изпълните правилно повдигането. Затова се препоръчват плоски чорапи без подплата и обувки.

Йога.

Повечето инструктори по йога препоръчват извършването на този тип тренировка боси, което позволява максимално сцепление и помага за предотвратяване на наранявания. Ако все пак предпочитате да държите краката си покрити за комфорт или от хигиенна гледна точка, препоръчваме чорапите без подплата.

Трябва да сте здраво стъпили на земята и стабилни, докато изпълнявате различните пози. Що се отнася до материала, изберете дишащ материал, който попива потта като памук.

Пилатес.

Когато става въпрос за пилатес, ще искате да изберете чорапи, които са ниски в областта на глезена и имат захват без приплъзване. Това ще Ви помогне да останете здраво стъпили на земята.

При пилатеса използвате всички мускули на краката си, така че трябва да можете да движите пръстите си свободно, за да можете да укрепите долната част на краката си. Така се намалява риска от контузии и падане.

Въпреки че обикновено можете да изберете да бъдете боси, чорапите със захват ще Ви помогнат да спечелите допълнително сцепление, особено ако краката Ви са потни. Освен това някои студия ги изискват за санитарни цели.

 Крос Фитинг.

Подобно на бягането, ако често практикувате тези интензивни тренировки, Ви трябва лек и удобен чорап, който позволява на крака Ви да се движи свободно. Подходящи материи са комбинация от памук и микрофибър.

А Вие взехте ли вече своите нови чорапи?

Не пропускайте да разгледате предложенията в нашия онлайн магазин още СЕГА и да осигурите удобство на краката си по време на тренировка.

Оценете тази публикация