Как да поддържате чорапогащниците си?

Как да поддържате чорапогащниците си

Често Ви се късат чорапогащниците? Изваждате ги от пералнята накъсани или деформирани? А знаете ли, че е важно не само какво е качеството им, но и как се грижите за тях?

Няма значение дали ще инвестирате 2 или 20 лева във Вашите чорапогащници. Понякога качеството им и колко дълго ще издържат, не винаги е свързано с тяхната цена. Всеки детайл е от значение – от това колко деликатна е материята , до това – как я носите, перете и съхранявате.

Чудите се къде грешите? В тази статия, ние от Бельо онлайн, ще Ви представим съветите на професионалистите как да поддържате чорапогащниците си в отлично състояние възможно най-дълго време.

Как да ги носите правилно?

Повечето чорапогащници са доста деликатни. Това обаче не означава, че трябва да ги носите само при специални поводи и да ги пазите повече от очите си. Можете да носите хубави чорапогащници всеки ден, БЕЗ да ги съсипвате!

За да го постигнете:

  • Обуйте ги правилно – избягвайте да дърпате плата колкото е възможно повече, за да избегнете разтягането им извън формата им.
  • Съберете плата – като го навиете внимателно отгоре-надолу и започнете обуването от пръстите на краката си. След като се уверите, че шевът на пръстите е прав, бавно издърпайте материята по бедрото си.
  • Не дърпайте – ако ги обуете и решите, че трябва да са разположени по-високо. Не дърпайте горната част, а развийте надолу до коляното и издърпайте внимателно повече от тъканта, докато останете доволни от резултата.
  • Свалете ги правилно – правилният начин е обратен на обуването. Започнете отгоре и ги навивайте внимателно надолу без да ги дърпате.
  • Носете чехли – едно от първите места, на които се износва всеки трикотаж е долната страна на крака, тъй като ходите с тях цял ден. Има обувки, които се търкат в ходилото и остават тъканта на петна. Затова у дома е важно да носите чехли, за да ги поддържате в добро състояние.

Как да поддържате чорапогащниците си

Как да ги перете правилно?

Истината е проста – трикотажът може да бъде съсипан най-лесно само с едно пране. Много хора се заблуждават, че причината е ниското качество на чорапогащниците или разтягането на материята с времето. Но дори и най-деликатните тъкани, които са носени ежедневно, могат да издържат с години, ако се перат правилно.

Повечето специалисти препоръчват да НЕ перете тези тъкани в перални машини, защото са прекалено деликатни. Ръчното пране е идеален вариант, за да ги запазите в добро състояние по-дълго време. Важно да перете само един чорапогащник, а не всички наведнъж.

Ако, все пак трябва да използвате пералня, вземете торбичка за пране на бельо. Така ще предотвратите закачането им в дрехи и бельо с копчета и кукички и повреждането на материите. Изберете настройка „деликатно пране”, за да се уверите, че няма да бъдат деформирани след първото пране.

Не ги изцеждайте! След като ги изперете ръчно, не изцеждайте останалата в тях вода. Това разтяга прекалено много тъканта. Вместо това само ги стиснете леко, без да ги усуквате.

Тъканите са толкова фини, че изсъхват бързо и без да изцеждате останалата вода.

НЕ ги сушете в сушилня. Ако пералнята може да ги деформира, то сушилнята е още по-лоша за тези тъкани. Това е особено вредно за моделите с ластик и за силиконовите ленти. Само след първото сушене, те ще се смалят или разтегнат прекалено много. Някои естествени тъкани, като коприна или вълна, може да се деформират непоправимо от топлината на сушилнята.

Как да ги съхранявате?

Не на последно място, трябва да внимавате как ги поставяте в гардероба или чекмеджетата си. Препоръчително е да ги съхранявате отделно от другото бельо и чорапите. Причината е, че кукичките на сутиените и декоративните украшения могат да закачат тъканта и да причинят скъсвания и бримки.

Добра идея е да ги държите в прозрачни, затварящи се найлонови торбички, органайзери с разделения или отделно чекмеждже, само за тях.

Начинът, по който ги сгъвате, също е от значение. Не ги връзвайте, не ги правете на топка като чорапите и не ги увивайте. Вързаните по този начин чорапогащници във възел се разтягат и затова по-добра идея е да ги сгънете.

А знаете ли, че…?

В онлайн магазина на Бельо онлайн ще откриете нашата НОВА колекция от чорапогащници – класически, фигурални и още много страхотни предложения. Следете и нашия блог, защото скоро ще Ви представим нашите ТОП продукти.

Оценете тази публикация