Как да изберете подходящи чорапи за туризъм?

Чорапи за туризъм

Много хора са свикнали да водят заседнал начин на живот. Да преминават от работа у дома и да ползват превозни средства като коли и автобуси, за да достигнат по-бързо до желаната дестинация. Затова често се оказват неподготвени, когато тръгнат на поход или туризъм.

Интересен факт е, че средно човек прави по 2000 стъпки, за да измине 1 километър. В планината, трябва да вземете предвид и всички изкачвания, спускания и препятствия като корени, скали, непроходими пътища и буйна растителност, който ще срещнете по пътя. Съответно този брой може да се увеличи два или три пъти.

А знаете ли, че не само обувките са от значение, но и чорапите? При всяка стъпка, те играят решаваща роля за поддържането и удобството на краката Ви.

Не знаете какъв модел чорапи да изберете? Не бързайте да стягате багажа, защото в тази статия ще Ви споделим как да подберете правилния вид.

На какво трябва да обърнете внимание?

Чорапи за туризъм

За да изберете подходящи туристически чорапи за Вашето пътуване, трябва да се съобразите с четири основни критерия:

  • Височина на чорапа – моделите, предназначени за туризъм се предлагат в различна височина – от къси, за да не се виждат над обувките, до достатъчно високи, за да докосват коленете Ви. За да изберете правилната височина, погледнете към обувките си. Колкото по-високи са маншетите им, толкова по-високи трябва да бъдат и чорапите, за да предпазят кожата Ви от триене директно в тях. Имайте предвид, че късите и средните дължини не са подходящи за всеки поход. Съобразете се с маршрута, по който ще преминавате. Ако има гъста ръстителност и от там не преминават често хора, ще има кърлежи, комари и други буболечки.
  • Мекота – не забравяйте, че ще вървите дълги часове, без да имате къде да спрете, за да си починете. Важно е да си осигурите не само комфорт и топлина, но и мекота. Дебелината на чорапите, зависи от вида на пътуването и времето, което очаквате. Тежки дейности като бягане, дълго вървене и носене на тежък багаж, изискват по-голяма защита на краката. Това означава, че чорапите не трябва да са от най-тънките, за да не се протрият ходилата Ви в материята. Но не забравяйте, че по-дебелите могат да доведат до изпотяване. Добра идея е да имате резервни чифтове, за да можете да се преобуете в зависимост от условията.
  • Материали – туристическите модели рядко се правят от една материя, по-скоро перфектните чорапи са комбинация от няколко. Така се постига точен баланс между комфорт, топлина, издръжливост и бързо съхнене. Най-използваните материали за изработката им са вълна, памук, полиестер, найлон и други.
  • Прилягане – чорапите трябва да Ви пасват добре, за да не се свлекат или да Ви бъдат прекалено тесни и да се образуват мехури. Изборът на правилния размер ще Ви осигури удобството, от което се нуждаете. Полезно е да разгледате внимателно описанието на всеки продукт и да проверите таблицата с номерацията, око има приложена такава. Не увеличавайте номера, който носите с 1 или 2 размера. Чорапите са разтягат лесно и това може да доведе до набръчкването им по време на носене.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била от полза и не забравяйте да посетите нашия онлайн магазин, за да си подарите най-доброто качество и стил дори в планината!

Оценете тази публикация