Каква е историята на чорапогащниците?

Каква е историята на чорапогащниците?

Със застудяване на времето много жени поглеждат към гардероба си и посягат към любимите си чорапогащници. Някои се притесняват как правилно да ги съчетаят с облеклото си, докато други с нетърпение очакват да видят новите актуални тенденции през сезон 2023 година. Не случайно един от любимите литературни герои, а именно професор Дъмбълдор (Хари Потър и философският камък) казва: „Човек никога не може да има достатъчно чорапи!”.

И ние сме съгласни с него! Затова в тази статия ще Ви върнем назад във времето, когато чорапогащниците за първи път завладяха пазара. В онези времена те означаваха нещо, което надхвърляше обикновената смяна на сезона, а именно – свобода.

Знаете ли, че…?

Според много археолози има доказателства, че хората от каменната ера са носели чорапи. Но гръцкият поет Хезиод е първият, който ги записва в произведенията си през 8 век преди новата ера.

През 1928 година най-популярни били панталоните за езда. Те били носени с високи ботуши и никой не виждал какво са обули хората под тях. Интересен факт е, че в САЩ официалната униформа на рейнджърите включвала кубинки, кафяви чорапи и панталони за езда. Едва през 30-те години на миналия век, когато полите добили популярност, тя била променена за жените и освен кубинки, включвала пола, дълги 3/4 чорапи и кубинки.

Каква е историята на чорапогащниците?

Каква е историята на чорапогащниците?

Каква е историята на чорапогащниците?

Повечето исторически книги и справочници определят Алън Гант като създател на чорапогащниците. Идеята му хрумнала през 1959 година, когато пътувал с нощния влак до Северна Каролина с бременната си съпруга Етел Гант. Двамата се връщали от парада в Мейси за Деня на благодарността към вкъщи.

Тогава жена му споделила, че това е последното й пътуване преди да роди, защото се чувствала много неудобно да носи високи до бедрата чорапогащници и жартиери. Тези думи толкова впечатлили Гант, че той помолил съпругата си да зашие едни дълги чорапи върху бикини и да ги пробва. Изненадващо тя намерила комбинацията за много по-удобна от алтернативата.

Алън Гант занесъл прототипа в шивашката фабрика, където работел. Той инвестирал следващата година в откриването на практичен начин за плетене на чорапогащници на трикотажни машини с неразтеглива прежда.

Процесът бил дълъг и имало много неуспешни опити. През 1989 година, Asheville Citizen-Times  вземат интервю на шивачката Маргарет Минор, която участвала в създаването на първия чорапогащник. Тя споделя: „Можеше да вкараш цялото си тяло в него – толкова разтеглива беше материята. Чорапогащниците не пасваха на кръста и талията. Изглеждаха странно и беше смешно да ги пробваш и да се погледнеш в огледалото. Беше забавна гледка.”.

И все пак, след дълги разработки, чорапогащниците стават факт. За съжаление, добиват популярност едва пред 60-те години на миналия век, когато на мода идват мини полите. Дизайнерите откриват, че чорапогащниците са идеалният аксесоар за този тип поли и не след дълго модели като Туиги и Джийн Шримптън започват да ги рекламират с визиите си.

Универсалните магазини започнали да предлагат не само класически чорапогащници в черно, но и модели в бежово, бяло и различни цветове.

Още тогава много дами споделят, че откриват в чорапогащниците свободата да изразят себе си. Да избягат от стандартните облекла и панталони и да създадат свой собствен стил.

Какво се случи след това?

Популяризирането на чорапогащниците бе първата стъпка за модерната жена. В тях тя преоткрива какво означава да се наслаждаваш на удобството и свободата. Младите жени през 60-те години започнаха да се разграничават от вкуса на своите майки и да залагат на дрехи, които отразяваха същността на новото поколение.

Чорапогащниците сложиха началото на революцията в модата и облеклото на жените. С всяка следваща година, гардеробите им започнаха да стават все по-смели, изпълнени с цвят и стил.

А Вие харесвате ли да носите чорапогащници?

Не забравяйте, че в онлайн магазина на Belioonline.bg ще откриете голямо разнообразие от класически, фигурални и оформящи чорапогащници.

Каква е историята на чорапогащниците?
5 (100%) 1 vote